5 Simple Statements About solunum yetmezliği tipleri Explained
Wiki Article
Fizik muayene ile solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının ardından tanıyı kesinleştirmek ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek için theşağıdaki gibi kimi tetkikler yapılabilir:
Bu nedenlerin dışında, bazı ilaçların veya kimyasalların yan etkileri veya enfeksiyonlar gibi diğer nedenler de solunum yetmezliğine neden olabilir.
Solunum yolu rahatsızlıkları, soğBritish isles algınlığı gibi hafif enfeksiyonlardan kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi daha ciddi hastalıklara kadar değişebilir. KOAH) Ve astımBu durumları anlamak erken teşhis ve tedaviye lawnımcı olabilir.
Belirtiler arasında nefes darlığı ve yorgunluk yer alır. Erken tanı ve uygun tedavi hayati önem taşır.
Akciğer biyopsisi: Diğer yöntemlerle tanı konamayan akciğer rahatsızlıklarında bronkoskopik olarak ya da açık ameliyatla yapılabilir.
Solunum yetmezliği olan hasta ne kadar yaşar? Solunum yetmezliğinin nedenine bağlı olarak yaşam süresi değişir.
Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliği, kalp krizi veya kalp kapakçık hastalığı gibi kalp hastalıkları solunum yetmezliğine neden olabilir. Kalp hastalıkları kanın akciğerlerden kalbe dönmesini ve daha sonra vücuda pompalanmasını engelleyerek solunum yetmezliğine neden olabilir.
Solunum sistemi, hücre fonksiyonlarının devamı ve yaşamak için gerekli oksijenin vücuda alınmasını; hücre metabolizması neticesinde ortaya çıkan karbondioksitin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Bu durum, hücrelerin regular fonksiyonlarını yerine getirememesine ve vücudun diğer sistemlerinde bozukluklara neden olabilir. Solunum yetmezliği ayrıca karbondioksitin birikmesine yol açar, bu da kanın asidik hale gelmesine neden olabilir.
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı solunum yetmezliği nedir rahatsız eden bulgular özel solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir bir tedaviye gerek solunum yetmezliği olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil gardenım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
Mekanik ventilasyon: Akut solunum yetmezliği durumlarında, hastanın solunumuna yardımcı olmak için kullanılır.
Solunum yetmezliğine neden olabilecek KOAH, astım gibi hastalıkların tespiti için kullanılabilir.
Solunum yetmezliği belirtileri, kan dolaşımında yetersiz oksijen veya aşırı karbondioksit bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Aşağıdaki gibi bulgular ortaya çıkabilir:
Kan gazı testiyle, kandaki kimi minerallerin miktarı ile kandaki asitlik dengesine ve kanın oksijenlenmesine bakılır.